fredag 5 november 2010

Förrätt: Ostsufflé Huvudrätt: Burgundisk köttgryta ; Efterrätt: Crème Brulée med Cointreau päron

Såg Julia&Julie filmen för ca 3 veckor sedan. Lite inspirerad av den (har kokboken Det goda franska köket) bestämde jag mig för att bjuda en god vän på lite lyxigare mat.

Min vän kom med förslaget till förrätten, som alltså blev ostsufflé. Vi har för länge sedan gått några matlagningskurser på ett arbetsinstitut och sufflén hade gjorts där. Receptet var tyvärr lite otydligt och iom att det var en tid sedan vi gjort den, höll det på att gå lite tokigt :). Det stod ingenstans att man skulle skilja åt äggulan och vitan. Knäckte gladeligen 4 ägg i en skål och vispade lätt men någonstans i mitt undermedvetande tyckte jag att det här var lite konstigt även om jag inte har lagat en sufflé tidigare. Hastigt fram med en kokbok och då blev det myckte klart att vitan skall vispas till hårt skum och gulorna skulle med den rivna osten etc. Sufflén blev mycket lyckad!

Till huvudrätt blev det sedan Burgundisk gryta à la Julia Child (se receptet Det goda franska köket) och måste nog säga att det var verkligen värt allt "besvär" som det krävdes för tillagningen.

Jag ÄLSKAR Crème brulée och när min väninna föreslog det, var det ett enkelt beslut! Det där med päron i Cointreau kom jag på samma dag då det hade blivit över några inlagda päron från en annan efterrätt.

Ostsufflé: 3 dl smulat vitt bröd, 3 dl mjölk, 4 ägg, 3 dl riven stark ost (jag använde parmesan), salt, vitpeppar

Lägg det smulade brödet i en skål och häll kokande mjölk över. Rör om och låt blandingen kallna. Smörja en ugnssäker skål med höga kanter. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum (du skall kunna vända skålen upp och ner!). Tillsätt de lätt vispade äggulorna i bröd-mjölkröran, den rivna osten och krydda med lite salt och vitpeppar. Vänd nu försiktigt i de hårt vispade äggvitorna. Häll blandningen i den smorda skålen och grädda i ugnen på ca 225C tills smeten pöst upp och ytan blivit vackert brun. Skall ätas genast. Vi hade tomat-löksallad till sufflén.

Sök upp ett recept på Crème Brulée och gör dina brulèer enligt det. (Det tar ibland lite längre för dem att stelna i ugnen än vad receptet anger) Och lite före serveringen kan du skära upp några konserverade päron i fina små kuber, lägg dem i en skål och skvätta över med Cointreau och blanda om. Dom får lite dra sig medan du bränner sockret på bruléerna. Lägg upp päronkuberna i fina små skålar/glas och servera dem tillsammans med bruléerna. Mums!

måndag 18 oktober 2010

Pannkakor i amerikansk stil



Det här receptet fick jag av min bror så jag vet inte varifrån originalet är.
Vi åt dem till min sons 11-års födelsedag i oktober till morgonmålet :).
Jag har minskat på mängden salt (enligt receptet 1tsk, jag rekommenderar 3/4tsk) och satt 1tsk socker & 1tsk vaniljsocker. Och till pannkakorna serverades det förstås maple syrup! Men en god sylt sitter lika bra!

2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 tsk socker (alternativt 1 tsk socker & 1 tsk vaniljsocker)
3 dl mjölk
1 ägg
45 g smält smör


Blanda i en stor skål alla torra ingredienser, dvs mjöl, bakpulver, salt och socker. Gör en grop i mitten och häll i mjölken, ägget och det smälta smöret. Blanda tills smeten är jämn. Sedan är det bara att värma en plättpanna och steka fina pannkakor. De kräver inte lång stektid per sida, jag brände en omgång i plättpannan då jag slarvade :). Men min son åt upp dem med god aptit följande dag.



söndag 6 juni 2010

Kokoshöna & majsnudlar (2 pers.)







Jag hade ett paket majsnudlar i skåpet som väntade på tillagning. Efter en titt i kylskåpet blev det 250g höna i strimlor, liten "knippe" färska sockerärter, kanske 75g, ca 1cm färsk ingefära, 1 liten gul lök, vitlök och 250 ml kokosmjölk. Du behöver även 2 msk jungfrukokosolja (el. annan bra stekolja), tamari (japansk soja), 1 tsk garam masala, hade inte sweet chilisås utan tog kokoschilisås, salt och svartpeppar.



Hetta upp ca 2msk jungfrukokosolja (går bra med annan olja) i en stekpanna. Fräs lite den finhackade löken, pressade vitlöken och den fint strimlade ingefäran. Skölj sockerärterna och skär dem i mindre bitar (trevligare att äta tycker jag). Lägg dem i stekpannan och låt dem fräsa ett par tre minuter. I med hönsstrimlorna. Krydda enligt smak och tycke med salt, malen svartpeppar, tamari, garam masala, chilisåsen. Häll i kokosmjölken och medan det puttrar på låg värme kokas majsnudlarna enligt instruktionerna på paketet.



Sedan är det bara att hälla av nudlarna i ett durkslag och lägga upp dem i en skål och hälla kokoshönan över nudlarna. Eller portionera färdigt i egna skålar så som jag gjort på min bild.



Jag råkade ha lite gräslök som jag klippte över.



Smaklig måltid :)!

söndag 23 maj 2010

Söndagens hemmaburgare


Min son fick bestämma dagens meny och beställde hemmahamburgare :). Och visst smakar de mycket bättre. Blandade helt enkelt bara 400gr maletkött (eko, 10% fett) med salt, några skvättar Worchestershiresås, ett par tag med svartpepparkvarnen och 2msk kallt vatten och formade några biffar av det hela. Olja i stekpannan och medan biffarna stektes var det bara att skära lökringar, tomatskivor, ta några salladsblad och ta fram brödet samt osten. Jag brukar göra såsen själv av gräddfil och olika torkade örter men nu hade jag glömt att köpa en burk så det blev hederlig majonnäs istället och ketchup (eko). Själv skulle jag ha föredragit lite bättre bröd än det vi hade men det var ju sonen som hade bestämt menyn. När biffarna var nästan klara fick bröden en kort omgång i rosten och sedan var det bara att montera ihop hamburgarna och njuta!

Helenas basmüsli


Hemmagjord müsli är super enkel att laga och man vet exakt vad den innehåller. Det är lätt att variera på smaken genom att ändra på vad man har för nötter t.ex. (byt ut hasselnötterna mot jordnötter, valnötter) eller gör den extra "nötig" med många olika sorter.

För att müslin inte skall vara för torr är det bra att ha lite fett med. Jag använder kallpressad jungfrukokosolja (finns att köpa i de flesta hälsokostbutikerna) men jag vet att man även kan använda vanlig rapsolja.

Till min basmüsli använder jag för det mesta ekologiska produkter men "man tager vad man haver".

Du behöver:

3 dl havreflingor
3 dl rågflingor
1,5 dl mandelspån
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hasselnötter, grovt hackade
1 dl vetekli (eller annan kli)
1,5 dl kokosflingor (kan lämnas bort)
salt
rårörssocker (el vanligt vitt)
malen kanel
3-4 msk jungfrukokosolja

+ för att smaksätta
russin
gojibär (röda torkade bär som anses vara världens mest näringsrika bär, finns bl.a i hälsokostaffärer)
torkade frukter

Sätt ugnen på 175 grader och beklä den djupa ugnsplåten med bakplåtspapper färdigt. Ta fram en stor bunke och mät upp havre-, rågflingor, mandelspån, solrosfröna, pumpakärnorna, hasselnötterna, vetekli och kokosflingorna i den. Rör om så att alla ingredienser blandas jämt. Häll ut det här jämt på den bakplåtsbeklädda djupa ugnsplåten. Salta försiktigt (det behövs verkligen lite för att framhäva smakerna) och strö på socker så mycket som du tycker att det behövs. Vi brukar även krydda ibland med kanel. Kokosoljan är stel i normal rumstemperatur och jag brukar ta några matskedar i en liten skål och värma den som hastigast i mikron för att få den rinnande. Ringla oljan jämt över müslin. Vänd lite på müslin med en stekspade el. dyl. så att saltet, sockret och oljan blandas in. In med plåten på den mittersta falsen ca 30-40 min, beroende på hur mörkrostad müsli du vill ha. Jag brukar vända müslin några ggr under stektiden så att den blir jämt rostad.

När den fått svalna lite är det bara att blanda i russin, gojibär eller torkade frukter i lämpliga bitar och enligt smak och tycke. Själv kör jag för det mesta med bara russin och gojibär.

Varför inte köpa en vacker burk och fylla den med müsli och ge som en gåva!