lördag 1 september 2012

Blåbärsmuffins

En tid sedan senast :).
Vi har inte mycket blåbär i skogen på vårt sommarställe för vitsvanshjortarna går och mumsar i sig dem. Men skam den som ger sig! Efter en relativt sval och fuktig sommar fanns det ganska mycket blåbär i skogen och då räckte det lite till mig med. Så dessa blåbärsmuffins åts med andakt för det tog mig säkert 1,5h att plocka ca 6dl!
Hemligheten med fluffiga muffins är att man inte får blanda smeten alltför mycket utan den får gärna vara lite klumpig/kornig. Om man blandar tills smeten är slet blir det lätt "svampiga" muffins.
Jag gjorde ca 15 stora muffinsar med:
6,5-7dl vetemjöl
3,5 tsk bakpulver
1,5 dl farinsocker
150-200g blåbär (hade nog säkert 250g i den här smeten)
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljessans/pulver/vaniljsocker
125g smält smör (i många recept sägs det osaltat men har aldrig prövat)
ev. pudersocker som dekoration

Värm ugnen till ca 210 grader. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en stor skål. Blanda i farinsockret och blåbären (använder du frysta, så låt dem vara frusna!). Gör en grop i mitten. Vispa lätt äggen, mjölken och vaniljen tillsammans och häll blandningen i gropen med de torra ingredienserna. Och till sist i med det smälta smöret. Blanda nu försiktigt med en stor slev/sked ihop allting. Får gärna vara lite ojämnt blandat. Fyll formarna till 3/4 och grädda i ca 30 min. När de svalnat kan du pudra lätt över med lite pudersocker. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar