Idén är alltså att varva olika bär och fruktbitar med socker och fylla på med rom (antingen ljus eller mörk). Man börjar med de bär som mognar först, oftast jordgubbar. Sedan bygger man på med följande bär/frukt som mognat och som man vill ha i sin romtopf. Det skall vara lika delar bär som socker (jag hade nog lite mindre socker ibland) och sedan häller man på med rom tills bären är helt täckta! Den skall förvaras i kallt.
Kom ihåg att välja hela och rena bär samt att bären måste vara täckta av romen. Själv hade jag jordgubbar, hallon (även om de lätt går sönder), plommon, aprikoser, svarta vinbär, krusbär och lite röda vinbär. Efter att jag tillsatt de sista bären och en vaniljstång, åkte hela härligheten ner i min kallkällare. Där fick den stå i allsköns ro och ibland kom jag ihåg att gå och lite vända på burken.
Jag hade planerat att den skulle ätas som dessert på juldagen av de vuxna. Så det var lite med spänning som jag på julaftons morgonen tassade ner efter den och öppnade den för att smaka på ett par bitar för att se hur den lyckats. Åååh, kunde ha smaskat i mig mera genast.
Serverade den med en god vaniljglass och det var en perfekt avslutning på juldagsmiddagen!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar